Workshop

Lär känna dina stressmönster och roten till dem

______________________________

 Lördag 25 februari kl. 9.30 - 16.00 

Shanti yogastudio, Fallhammargatan 1, Västerås

Vi lever i en mycket märklig och obalanserad tid med allt mer växande psykisk och fysisk ohälsa. Numera är det inte en frågan om man kommer bli "utbränd", utveckla högt blodtryck, höga kolostrolvärden, pre. diabetes, insomnia med mera - utan snarare när? Det ligger i vår natur som homosapiens att tro att det aldrig kommer drabba mig tills den dag det är ett faktum och man sitter där med diagnosen. 

Under denna workshop, som både är praktisk och teoretisk, kommer vi ur ett holistiskt och biologiskt perspektiv titta på vad som händer i kroppen, nervsystemet och sinnet vid ständigt stresspåslag. Du kommer att förstå hur allt hänger samman och vikten av daglig återhämtning som inte stressar systemet ännu mera. 

Detta är workshopen som ALLA skulle behöva gå för att verkligen förstå stress biologiskt och vad den gör med kroppen ur ett holistiskt perspektiv. Vilka stressmönster man styrs av och hur vi som individer påverkas olika fysiskt, mentalt och emotionellt. Stress i lagom mängd är naturligt och tillhör livet men inte att leva med ständigt stresspåslag som nästan hela samhället gör idag är som en tidsinställd bomb för kropp och hjärnan. Av allt det som definieras som sjukdom idag är 70 - 90 % antingen stressutlöst eller stressrelaterat, där psykisk ohälsa kopplat till detta står för 1/3 av alla nya sjukdomsfall i Sverige. Det är skrämmande siffror och mycket av det går att förebygga om vi var mera medvetna och vågade lyssna på kroppens signaler istället för att bara "köra på".

Stress låter kanske inte som ett upplyftande ämne att lägga en hel lördag på men jag är rätt övertygade om att det kommer bli en mycket givande, avslappnad och intressant dag full av skratt, glädje och konkreta råd till hur man kan förebygga att hamna i den negativa stress spiralen eller hur man tar sig ur den om man redan är där.

Vi kommer börja dagen med ett Kundaliniyogapass som jobbar på vagusnerven för att komma ner oss i varv och in i djup avslappning. Vikten av en stark vaguston har yogisar känt till i alla tider som nyckeln till att snabbt kunna gå tillbaka efter en stressrespons. Alla kan vara med oavsett tidigare erfarenhet av kundaliniyoga. 

Under dagen kommer bland annat följande ämnen tas upp:

  • Kollektiv och individuell stresspåslag.
  • Kopplingen mellan tanke, känsla och stressrespons.
  • Att stress kan vara beroendeframkallande och varför. 
  • Stressmönster man själv skapat och ärvda stressmönster.
  • Att stress är en fysiskt åkomma och det finns ingen positiv resp. negativ stress.
  • Vikten av en stark vaguston och hur man kan stärka den. 
  • Hur man kan använda eteriska oljor för att lugna nervsystem. 
  • Varför yogaasanas (positioner), meditation och andning är så effektivt både i förebyggande syfte och vid stressrespons.
  • Konkreta tips kring oro, ångest och sömnproblem kommer också vara ett tema tillsammans med örter och hur de fungerar. 

Gemensam vegetarisk lunch ingår

Investering: 520 kronor 

Stressreducering är friskvårdsberättigande 

Boka din plats här: